Over het St. Antonius Ziekenhuis
Het St. Antonius Ziekenhuis biedt medische zorg op acht verschillende locaties in het midden van Nederland, waaronder Utrecht, Nieuwegein en Woerden. Naast de algemene zorg is het ziekenhuis gespecialiseerd in hart, vaat, long en kanker. Daarbij staan niet alleen de kwaliteit van de zorg maar ook aandacht voor de patiënt centraal.
Door een intensieve en open samenwerking wil het St. Antonius Ziekenhuis bereiken dat patiënten zelf de regie kunnen nemen over de kwaliteit van hun leven.
Vijfhonderd vrijwilligers
Naast de meer dan zesduizend medewerkers telt het St. Antonius bijna vijfhonderd vrijwilligers, verdeeld over de locaties Utrecht, Nieuwegein en Woerden. Voor het goed functioneren van het ziekenhuis zijn zij van enorm belang, vertelt Teamhoofd Vrijwilligersorganisatie Marja Honkoop: “We zijn heel blij met de ondersteuning van al onze vrijwilligers die zich elke dag weer inzetten voor onze patiënten. We hebben ruim dertig verschillende projecten waar je onze vrijwilligers kunt tegenkomen: ze wijzen bezoekers en patiënten de weg, vervoeren patiënten, schenken koffie en thee, ondersteunen op de kinderopvang of vervullen een rol als gastheer of -vrouw op een verpleegafdeling of de lounge voor oncologiepatiënten.”
Flinke afstanden
Voor het vervoer van patiënten die de afstanden binnen het ziekenhuis niet zelf kunnen lopen gebruiken de vrijwilligers van het Servicepunt van St. Antonius – naast rolstoelen – al vele jaren een elektrische Club Car Tempo golfkar. Honkoop: “Sommige patiënten zijn redelijk goed ter been maar de afstand van de parkeergarage naar de centrale hal of polikliniek is lang als mensen bijvoorbeeld kortademig zijn. Voorheen vervoerden we hen altijd met de rolstoelen. Onze vrijwilligers zijn vaak al gepensioneerd en leggen hier soms flinke afstanden af. De golfkar is dan een uitkomst, het maakt het vervoeren van patiënten voor hen veel minder zwaar en voor de patiënten heel comfortabel.”
Helemaal super
Inmiddels beschikken de ziekenhuizen in Nieuwegein en in Utrecht Leidsche Rijn beide over een golfkar. Honkoop kan zich niet meer voorstellen dat zij het ooit zonder de golfkar heeft moeten doen: “De golfkar is helemaal super, onze vrijwilligers zijn er heel blij mee! Wat ook prettig is: ze zijn veel sneller ter plekke en rijden makkelijk overal tussendoor. De vrijwilliger op de golfkar heeft een telefoon bij zich en is bereikbaar voor iedere poli als er een patiënt weer opgehaald kan worden om naar de uitgang te brengen.”
Hoe reageren de patiënten zelf? Honkoop: “De mensen zijn er reuze blij mee. Ik stond laatst bij het servicepunt. Er zaten al mensen op de golfkar om weggebracht te worden. De vrijwilliger geeft aan dat zij even plaats kunnen nemen op de bankjes zodat zij daarna opgehaald kunnen worden. De golfkar heeft, naast de bestuurder, drie zitplaatsen.
Onze vrijwilligers doen ook echt hun best om er iets leuks van te maken, met kerst wordt de golfkar zelfs versierd met guirlandes en dennentakken. Maar het mooiste is natuurlijk dat we onze patiënten op deze manier snel en comfortabel van en naar de juiste polikliniek kunnen brengen.”